Juleribbe hos familien Renaa

21. desember, 2021

Nyyyt Juleribbe som hos fam RENAA

Det er mange veier til Roma , men denne fungerer fint. Det krever en flott ribbe, en slik du får fra Nyyyt er perfekt! Da trenger du ikke stresse med sprø svor og alle fallgruver. Denne har jeg gjort med en langsteking deretter så skrus ovnen opp og ribbesvoren poppes luftig. Her har jeg planlagt julemiddagen kl 1800.

INGREDIENSER

6 personer


3 kg tynnribbe fra Nyyyt, rutet
30 g salt
Grovkvernet sort pepper
Ca 1,2 liter vann/ kyllingkraft (eller nok slik at det ikke fordamper helt bort)
3 ferske laurbærblad
2 stjerneanis
2 hele hvitløk, delt i fedd men med skallet på!


Fremgangsmåte

2 dager før julaften så gnis ribben inn med salt og grovkvernet pepper. Få saltet inn i alle kriker og kroker og særlig godt inn i svoren. Jeg bruker Pepper kun på kjøttsiden. Dekk ribben og la ligge i kjøleskap til julaften

Begynn med å ta ut ribben kl 08.00 om morgenen. Sett ovnen på 180 grader, over- og undervarme. Ribba tas ut av kjøleskapet og legges med svorsiden ned i en ildfast form eller en langpanne med litt dybde, la den tempere slik ca 1 time. Fordel krydder, hvitløk rundt i formen og hell over en kokende blanding kyllingkraft og vann . Dekk formen med aluminiumsfolie og sett den inn i ovnen. La stå i 30 minutter.

– Ta ut ribba og skru ovnen ned til 90 grader. Vanlig over- og undervarme, ikke varmluft. Ta av aluminiumsfolien og krøll den til formen av en ball. Snu ribba så svoren vender opp. Legg folien under ribba så den får formen til en sval bro. stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av ribba, gjerne inntil et ben. Når ovnen holder 90 grader settes ribba tilbake i ovnen.

Stek ribba på lav varme i 7 timer til kjernetemperaturen viser 80c. Da skrus varmen opp til 275c. (pass nå på at det fremdeles er greit med veske i bunnen av pannen)

Følg nå gjerne litt ekstra med men etter en 20 minutters tid så skal du ha fått en perfekt ribbe med puffet svor. Skulle du slite med puffingen/ poppingen kan kan du ty til grill-elementet, men da må du følge med kontinuerlig så det ikke svir seg. La ribba hvile på kjøkkenbenken i omtrent 45 minutter. før du begynner å dele den opp. Ikke dekk til ribba mens den hviler. Sil av kraften, press hvitløkfeddene gjennom silen slik at litt hvitløken presses gjennom mens skallene blir igjen sammen med urtene og skall, kok inn til en nydelig sjy.

GOD JUL

Hilsen Sven Erik Renaa

Gå til toppen